Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δελτία Τύπου :: Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

15/06/2017 09:18
Ορατό σε: Επισκέπτες

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας και όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο προβαίνουμε σε κινητοποιήσεις, για να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία του Οργανισμού μας.



Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε πρωτόγνωρα γεγονότα εκ μέρους της Διοίκησης, που μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά πολύ βαριάς αμέλειας για την περιουσία του Θεάτρου, αλλά κυρίως ζητήματα ηθικής τάξεως, τα οποία δεν έχουμε ξανασυναντήσει στα τόσα χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου.



Συγκεκριμένα:



Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε μια μεγάλη καταστροφή. Αποσπάστηκε μεγάλη ποσότητα καλωδίων της πάγιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του θεάτρου «Σχολείον» και σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος είναι της τάξης των 70.000 ευρώ. Για την αφαίρεση τους, χρειάστηκε να εργαστούν οι κλέφτες για πολλές μέρες. Η πρώτη επίσημη ενημέρωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από το τμήμα Συντήρησης γίνεται στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Στις 3 Δεκεμβρίου, ενημερώνεται εκ νέου η Καλλιτεχνική Διεύθυνση ότι οι κλοπές συνεχίζονται. Στις 15 Δεκέμβριου ολοκληρώνεται η καταστροφή και η ζημιά είναι πολλαπλάσια από αυτή που είχε ήδη διαπιστωθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2016. Οι παρεμβάσεις μας για να κληθεί αμέσως η αστυνομία, τόσο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή όσο και στον Πρόεδρο του Δ.Σ., δεν εισακούστηκαν.

Αντιθέτως, δεν έχει πάρει αποτυπώματα η αστυνομία, δεν έχει κληθεί ο Εισαγγελέας, δεν έχει γίνει τίποτα για να καταγγελθεί η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία που πρακτικά απέτυχε στο έργο της και ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του χώρου επί 24ώρου βάσεως. Η δικαιολογία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή «να μην εκθέσει τον Οργανισμό», αρχίζει να μας ανησυχεί. Αίφνης, προκύπτει ένα άλλο συμβάν, που συγκεντρώνει όλη την προσοχή της διοίκησης. Εργαζόμενος του χώρου στον οποίο έγινε η κλοπή, καταγγέλλει ότι του ασκήθηκε λεκτική βία, εκ μέρους εργατών, η οποία και κινεί τον τιμωρητικό μηχανισμό εκ μέρους της Διοίκησης, χωρίς ακρόαση των εμπλεκομένων μερών, χωρίς αποδείξεις. Η δε καταγγελία στη συνέχεια αναιρείται εγγράφως από τον καταγγέλλοντα , «ως μη γενόμενη».

Μέσα σε αυτό το μη παραγωγικό κλίμα πέφτει, ως κεραυνός εν αιθρία, η απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, να μην ανανεώσει τη σύμβαση τριών συναδέλφων, τιμωρώντας τους για αυτήν τη φανταστική διένεξη, και ταυτόχρονα αφήνοντας να αιωρείται μία σύνδεση του γεγονότος της διένεξης με την κλοπή.



Στις παρεμβάσεις μας για άμεση διαλεύκανση των δύο υποθέσεων, για να σταματήσει το ανήθικο κυνηγητό μαγισσών και να λάμψει η αλήθεια, τόσο ο Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου όσο και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ανένδοτοι.



Το Σωματείο στη συνέχεια συγκαλεί σειρά συνελεύσεων και συζητήσεων, στις οποίες ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναγκάζεται να μιλήσει μπροστά στους εργαζόμενους, ΧΩΡΙΣ όμως τελικά να παραθέσει ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, που να αποδεικνύει την εμπλοκή των εργαζομένων στα τεκταινόμενα.



Αυτόπτης μάρτυς, εργαζόμενος επί 30 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, σε συνέλευση όλων των εργαζομένων και ΜΠΡΟΣΤΑ στον διευθυντή, καταγγέλλει ως «εντελώς φανταστική» αυτήν τη διένεξη και επιπλέον, ισχυρίζεται ότι ο ένας εργαζόμενος, ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ εκείνη την ημέρα στον χώρο που φημολογείται ότι έγινε ο διαπληκτισμός!



Αγαπητοί φίλοι,



Στις πολλαπλές συνελεύσεις των εργαζομένων έχει αποδειχθεί η σαθρή βάση των ισχυρισμών του Διευθυντή και του Δ.Σ., και η χωρίς προηγούμενο σπίλωση της τιμής και της υπόληψης εργαζομένων χρόνια στο Εθνικό Θέατρο.

Η ανάλγητη και ύποπτη δε αυτή στάση τους, οδηγεί τους εργαζόμενους σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, σε όσους ισχυρίζονται κατηγορίες εναντίον τους, και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ των Εργαζομένων εξουσιοδοτείται ομόφωνα από την Συνέλευση όλων των μελών του να προβεί σε μηνυτήρια αναφορά για να διαλευκανθεί η υπόθεση της δολιοφθοράς, πράξεις στις οποίες έπρεπε να προβεί η Διοίκηση προ πολλών μηνών.



Φοβούμαστε δε ότι πίσω από αυτήν την επιμονή της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κρύβεται ο διακαής πόθος, για διάλυση της δομής του οργανισμού και εργολαβοποίηση των εργασιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Καλλιτεχνική Διεύθυνση επιχείρησε να αναθέσει σε εργολάβο εργασίες, που μέχρι τότε πραγματοποιούσαν εργαζόμενοι του Οργανισμού. Ο εργολάβος που ανέλαβε τις εργασίες (και αποκρύπτονται τα στοιχεία της σύμβασης του) προσέλαβε μετανάστες για την εκτέλεση της εργασίας, οι οποίοι δεν είχαν άδεια παραμονής και οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία. Κατά την άποψή μας χρησιμοποιούνται οι πιο εξαθλιωμένοι αυτής της κοινωνίας, για εκφοβισμό και για να «σπάσουν» εργασιακά δικαιώματα. Στη συνέχεια προσελήφθησαν άλλοι εργαζόμενοι από τον Οργανισμό, αυτή τη φορά ανασφάλιστοι. Πράγμα που επιβεβαιώνεται από το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που επέβαλε το ΙΚΑ στο Εθνικό Θέατρο. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στο ίδιο τμήμα, το τμήμα των εργατών, όπου υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση για να ξεκινήσει η εργολαβοποίηση. Όλα τα παραπάνω μας ωθούν σε κινητοποιήσεις, που αποφασίστηκαν από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις των Εργαζομένων των τελευταίων ετών.



Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στάση εργασίας στα τμήματα των εργατών και οδηγών.



Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.



Ζητάμε την άμεση και απαρέγκλιτη διαλεύκανση της υποτιθεμένης διένεξης, της κλοπής των καλωδίων, την κοινοποίηση των ενοχοποιητικών στοιχείων, τον καταλογισμό ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Ταυτόχρονα ζητάμε να σταματήσει ο καταλογισμός ευθυνών με την μέθοδο των διαρροών και η σπίλωση της υπόληψης των τριών εργατών, πριν την ολοκλήρωση της νόμιμης διαδικασίας.

Στα πλαίσια διαλεύκανσης της υπόθεσης, ζητάμε την παράταση των συμβάσεων των τριών συναδέλφων από το τμήμα εργατών, σύμφωνα με τις ανάγκες του Θεάτρου.

Καταθέτουμε δε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, για την διερεύνηση της κλοπής και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.



Στο παρακάτω link κοινοποιούμε την επιστολή που στείλαμε στην Υπουργό Πολιτισμού:

http://seeth.net/index.php?p=2&id=1335



Πληροφορίες:

Σπετσιέρης Γεράσιμος 6984638294 - Πρόεδρος του Σωματείου

Κεχαγιόγλου Κώστας 6977620408 - Μέλος του Δ.Σ. Υπεύθυνος Επικοινωνίας


















Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net