Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: Eγκριση για συμβασιούχους

08/07/2006 14:27
Ορατό σε: Επισκέπτες

Eγκριση για συμβασιούχους (kehaa)
Eγκριση για συμβασιούχους

Aπόφαση του Δικαστηρίου Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων δικαιώνει τις ρυθμίσεις Παυλόπουλου

Tης Φωτεινης Καλλιρη



Oι ρυθμίσεις (Προεδρικό Διάταγμα 164/2004) του υπουργού Eσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκ. Παυλόπουλου για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων πέρασαν με επιτυχία τις «συμπληγάδες πέτρες» του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αναμένεται να προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ περίπου 2000 θέσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, το 10% των οποίων θα καλυφθεί από υποψήφιους πολύτεκνους (με τρία τέκνα και άνω). Με την προκήρυξη ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απασχολούνται στα ΚΕΠ, καθώς μοριοδοτούνται με 55%, γεγονός που τους διασφαλίζει το προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους.



Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε χθες η απόφαση του Δικαστηρίου για την ερμηνεία των διατάξεων της Κοινοτικής Οδηγίας 1999/70 περί συμβασιούχων, ύστερα από παραπεμπτικό ερώτημα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.



Με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κρίνεται ότι το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο για τους συμβασιούχους και ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε τον Απρίλιο του 2003 προς την κοινοτική σε σχέση με το καθεστώς των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δεν ήταν συμβατός προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ως εκ τούτου, οι βασικές διατάξεις του διατάγματος των κ. Ρέππα - Σκανδαλίδη (Π. Δ. 81/2003) θεωρήθηκαν αντίθετες με την κοινοτική Οδηγία, καθώς δεν παρείχαν αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και δεν καθιέρωναν πλαίσιο που να αποτρέπει την καταχρηση σύναψης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Το Δικαστήριο, περαιτέρω, δέχεται ότι δεν υπήρχε στο ελληνικό δίκαιο, μέχρι τη θέση σε ισχύ του Π. Δ. 164/2004 του κ. Παυλόπουλου, μέτρο ικανό να επιβάλει κυρώσεις για την καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας.



Με τις διατάξεις του διατάγματος 164/2004, εκτός από τα μέτρα αποτροπής και τις αυστηρές κυρώσεις, μετατρέπονται δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.



Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει περί τους 17 εργαζόμενους στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓ), με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας, διάρκειας 8 μηνών. Ανάμεσα στις συμβάσεις παρεμβαλλόταν χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαινόταν από 22 ημέρες, κατ’ ελάχιστον, έως 10 μήνες.



Για να αναγνωρισθεί ότι οι συμβασιούχοι αυτοί κάλυπταν πάγιες ανάγκες προσέφυγαν ενώπιον του Eλληνικού Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο και επέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε κατ’ αρχήν ότι η συμφωνία-πλαίσιο που συνήφθη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της Ευρώπης (εργοδότες, συνδικάτα κ. ά.) «στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου αποτελούν τη γενική μορφή των σχέσεων εργασίας».



Υπό την οπτική αυτή, επισημαίνει το Δικαστήριο, η συμφωνία-πλαίσιο «αποσκοπεί στο να πλαισιώσει τη διαδοχική χρησιμοποίηση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες θεωρούνται δυνητικά πηγή καταχρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, προβλέποντας ορισμένες διατάξεις ελάχιστης προστασίας προς αποφυγή της προσωρινότητας της καταστάσεως των εργαζομένων».



KAΘHMEPINH

Hμερομηνία δημοσίευσης: 05-07-06






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net