Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

23/04/2007 15:44
Ορατό σε: Επισκέπτες

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (kehaa)



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ Γ.Σ.Ε.Ε.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




19/4/2007




ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ




Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, που λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία και ισχυρότατη μειοψηφία 21 Αρεοπαγιτών (πρωτοφανή στα χρονικά του Αρείου Πάγου), αποδεικνύει ότι το μεγάλο αυτό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό.




Δυστυχώς οι πιέσεις της Κυβέρνησης βρήκαν αποδέκτες αρκετούς Αρεοπαγίτες που αναθεώρησαν την άποψή τους σε χρονικό διάστημα τόσο μικρό που αγγίζει τα όρια της προσβολής της στοιχειώδους δικαστικής αξιοπρέπειας.




Οι Αρεοπαγίτες της πλειοψηφίας στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν την Κυβερνητική πολιτική έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να έρθουν σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που δικαίωσε τους συμβασιούχους της χώρας μας.




Η ισχυρή όμως μειοψηφία αποδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός Αρεοπαγιτών δεν υπέκυψε σε τέτοιες πιέσεις, προασπιζόμενος στην πράξη το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.




Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους να συνεχίσουν ανένδοτα τον αγώνα τους, χωρίς να ξεχνούν εκείνους που τους ξέχασαν, τους διέψευσαν και λήστεψαν την ψήφο τους.




Είναι αυτονόητο ότι παράλληλα και ο δικαστικός αγώνας θα κλιμακωθεί, με προσφυγή κατά της απόφασης αυτής τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αφού οι Αρεοπαγίτες της πλειοψηφίας εκθέτουν την Χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της και η απόφασή τους θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την παραπομπή και την καταδίκη της Ελλάδας.




ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΣΕΕ





23/04/2007 15:46
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (kehaa)

Τέλος στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων



Από την “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” 20/4/2007

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη



«Ταφόπλακα» στις ελπίδες μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα έβαλε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον πρόεδρό της Ρ. Κεδίκογλου, ανατρέποντας -έστω και με οριακή πλειοψηφία- θεαματικά την πρόσφατη νομολογία της, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, η οποία είχε προεξοφλήσει μάλιστα το αποτέλεσμα σε απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή!

Ανατροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της, πείστηκε τελικά για την ορθότητα των κυβερνητικών χειρισμών (τους οποίους είχε απορρίψει προ 10μήνου με την απόλυτα ευνοϊκή για τους συμβασιούχους ομόφωνη απόφαση της 18/06) και δέχθηκε ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 απαγορεύονται πλέον όλες οι μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφήνοντας «ζωντανές» μόνο τις «λειψές» μονιμοποιήσεις (32.904) του «διατάγματος Παυλόπουλου» (ΠΔ 164/04).

Με σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Αρείου Πάγου αντέδρασε η «γραμματεία συμβασιούχων της ΓΣΕΕ», χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση, εκφράζοντας την απογοήτευση για το γεγονός ότι «οι κυβερνητικές πιέσεις βρήκαν αποδέκτες αρκετούς αρεοπαγίτες που αναθεώρησαν την άποψή τους σε χρονικό διάστημα τόσο μικρό που αγγίζει τα όρια της προσβολής της στοιχειώδους δικαστικής αξιοπρέπειας». Επισημαίνοντας πάντως ότι ισχυρότατη μειοψηφία 22 αρεοπαγιτών «δεν υπέκυψε στις πιέσεις, αλλά προασπίστηκε στην πράξη το κύρος και την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης», προανήγγειλε την κλιμάκωση του δικαστικού αγώνα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καλώντας τους συμβασιούχους «να συνεχίσουν τον αγώνα τους, χωρίς να ξεχνούν εκείνους που τους ξέχασαν, τους διέψευσαν και λήστεψαν την ψήφο τους»...

Μόλις δημοσιευθεί επίσημα η αρεοπαγιτική απόφαση, περίπου σε έναν μήνα θα ανοίξει ο δρόμος για άμεση «εκπαραθύρωση» τουλάχιστον 10.000 συμβασιούχων σε πρώτη φάση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμβασιούχοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο πρωτοφανές καθεστώς πολιτικής ομηρίας, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά θα βρεθούν και δικαστικά εντελώς απροστάτευτοι.

Η περιβόητη εγκύκλιος του προέδρου του Αρείου Πάγου που ζητούσε από τους κατώτερους δικαστές να περιορίσουν τις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των συμβασιούχων (που καταγγέλθηκε εύλογα ως ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δικαστών), ξεπεράστηκε τώρα χάρη στη διαπίστωση ότι δεν είναι πλέον συνταγματικά ανεκτή καμία μονιμοποίηση, ακόμα και για εκείνους που πράγματι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ασυδοσία

Ετσι αφήνεται ελεύθερη η εκάστοτε κυβέρνηση και άλλοι κρατικοί φορείς (π.χ. ΝΠΔΔ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέποντας σε απόλυτο κανόνα τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων, κατά πλειοψηφία, αντί για μονίμους υπαλλήλους, χωρίς να κινδυνεύει να «τιμωρηθεί» από κανένα δικαστήριο γι αυτή την επιλογή που αποφέρει μεγάλα κέρδη στην κυβέρνηση, αφού γλιτώνει σημαντικά κονδύλια από αποζημιώσεις απόλυσης, δώρα εορτών, αδειών κ.λπ.



23/04/2007 16:39
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (kehaa)

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007
∆ήλωση Γιάννη Παναγόπουλου, Προέδρου Γ.Σ.Ε.Ε. για το
ζήτη΅α των ο΅ολόγων και των συ΅βασιούχων.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., Γιάννης Παναγόπουλος, έπειτα από
ερωτήσεις δη΅οσιογράφων για τα θέ΅ατα των ο΅ολόγων και των
συ΅βασιούχων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για το θέ΅α των ο΅ολόγων και την πρόταση της J.P.Morgan:
«Καταρχάς η πρόταση της J.P. Morgan πιστοποιεί ΅ε τον καλύτερο
τρόπο την ορθότητα της πρότασης της Γ.Σ.Ε.Ε. και τη δυνατότητα τα ο΅όλογα
αυτά υψηλού ρίσκου να αντικατασταθούν από το κράτος ΅ε ο΅όλογα
σταθερής και εγγυη΅ένης απόδοσης που θα εξασφαλίζουν την αξία των
αποθε΅ατικών όλων των ασφαλιστικών τα΅είων. Η J.P. Morgan για τους
λόγους που ΅πορεί κάποιος να ερ΅ηνεύσει, είτε για τη δη΅όσια εικόνα της,
είτε για το φόβο της δικαστικής διερεύνησης που θα κινηθού΅ε ε΅είς καθώς
και οι άλλοι φορείς, κάνει αυτήν την κίνηση εντυπωσιασ΅ού.
Η κυβέρνηση ό΅ως, τι κάνει; Ποιος θα πληρώσει τελικά τη διαφορά των
περίπου 20 εκατο΅΅υρίων Ευρώ από την τι΅ή που αρχικά ανακοινώνει η J.P.

Morgan και είναι ουσιαστικά, η διαφορά που όδευσε σε ΅ίζες και προ΅ήθειες
στις τσέπες των επιτηδείων. Και τέλος τι γίνεται ΅ε τα υπόλοιπα εκατοντάδες
εκατο΅΅ύρια Ευρώ που βρίσκονται σε δο΅η΅ένα ο΅όλογα και η απαίτηση ΅ας
είναι, όπως σας είπα, να αντικατασταθούν ά΅εσα ΅ε ο΅όλογα του ελληνικού
δη΅οσίου, εγγυη΅ένης και σταθερής απόδοσης».


Για το θέ΅α των συ΅βασιούχων:
«Όπως το είχα΅ε προβλέψει η Oλο΅έλεια του Αρείου Πάγου άλλαξε την
ο΅όφωνη απόφαση της, καταδίκασε όλους τους συ΅βασιούχους, όπως τους
καταδίκασε και η κυβέρνηση ΅ε τα ψεύτικα τα λόγια τα ΅εγάλα που
προεκλογικά τους έλεγε. Είναι παρήγορο ότι ένας ΅εγάλος αριθ΅ός
Αρεοπαγιτών αντιστάθηκαν και για πρώτη φορά στην ηγεσία της ελληνικής
δικαιοσύνης και για ένα τέτοιο ΅είζον θέ΅α παρουσιάζεται ένας τέτοιος
διχασ΅ός. Είναι ό΅ως πολύ περίεργο, πως ΅έσα σε λίγους ΅ήνες ΅ια
ο΅όφωνη απόφαση τους Αρείου Πάγου ΅ετά την κυβερνητική παρέ΅βαση
΅ετατρέπεται σε ΅ια διαφορετική απόφαση ΅ε οριακή πλειοψηφία. Ε΅είς θα
συνεχίσου΅ε τους αγώνες ΅ας, ΅έχρι την πλήρη δικαίωση των
συ΅βασιούχων».
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


23/04/2007 15:48
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (kehaa)

Από την “Καθημερινή”

Oριστικό «όχι» του A.Π. στη μονιμοποίηση συμβασιούχων



Της Φωτεινης Καλλιρη



Κλείνει οριστικά το θέμα χιλιάδων συμβασιούχων της νέας «γενιάς», η μονιμοποίηση των οποίων εκκρεμούσε στα δικαστήρια, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δεν αφήνει περιθώριο μετατροπής των συμβάσεων διά της δικαστικής οδού, αλλά και διαψεύδει κάθε προσδοκία για νέο γύρο διευθέτησης με νομοθετική ρύθμιση. Με πλειοψηφία 28 αρεοπαγιτών υπέρ και μειοψηφία 23 κατά, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε χθες δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά, αλλά και του αρεοπαγίτη κ. Δ. Κανελλόπουλου, να μη μονιμοποιούνται όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του «διατάγματος Παυλόπουλου» και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



Βασικός άξονας του σκεπτικού της αρεοπαγιτικής απόφασης είναι ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, «μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στον δημόσιο τομέα, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ και χωρίς πρόβλεψη και σχεδιασμό συγκεκριμένων οργανικών θέσεων, θα σήμαινε απόκλιση από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και από την αρχή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών εργασίας στον δημόσιο τομέα».



Κατά την απόφαση, μόνο αρμόδιο για να κρίνει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι το ΑΣEΠ. Πάντως, για να μην έλθουν οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη απόφασή τους -την υπ’ αριθμ. 18/2006- δέχθηκαν ότι τα δικαστήρια διατηρούν το δικαίωμα να κρίνουν και να χαρακτηρίζουν κατά περίπτωση σε ποια κατηγορία υπάγονται οι συμβασιούχοι (αορίστου ή ορισμένου χρόνου). Με την τελευταία, όμως συνταγματική αναθεώρηση και εν όψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος απαγορεύεται η μετατροπή όλων των συμβάσεων, ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου. Στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης, ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές της ισότητας, της παροχής ίσων ευκαιριών εργασίας σε όλους τους πολίτες.



Αλ. Μητρόπουλος



«Δεν αφήνεται κανένα περιθώριο διασταλτικής ερμηνείας των συνταγματικών ρυθμίσεων και βεβαίως μονιμοποίησης, τόσο των αποκλειομένων με τη διαδικασία του Διατάγματος Παυλόπουλου, όσο και των νέου κύματος συμβασιούχων», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Αλεξ. Μητρόπουλος.



Εντονη ήταν η αντίδραση της Γραμματείας Συμβασιούχων της ΓΣΕΕ, η οποία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο «για απόφαση που ελήφθη με οριακή πλειοψηφία και ισχυρότατη μειοψηφία 21 αρεοπαγιτών (πρωτοφανή στα χρονικά του Αρείου Πάγου) γεγονός που αποδεικνύει ότι το μεγάλο αυτό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό». Προαναγγέλλεται επίσης, ότι «ο δικαστικός αγώνας θα κλιμακωθεί με προσφυγή κατά της απόφασης αυτής τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».







Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net