Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: Φως για 70.000 συμβασιούχους

04/12/2008 02:13
Ορατό σε: Επισκέπτες

Φως για 70.000 συμβασιούχους (kehaa)



Από την “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία”



Νέες ελπίδες μονιμοποίησης με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου




Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΠΙΚΑΤΖΙΚ



Ορθάνοιχτο παραμένει το «παράθυρο» για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων βάσει των προτάσεων της γενικής εισαγγελέως του Ευρωδικαστηρίου, οι οποίες ανακοινώνονται την Πέμπτη. Ανοίγει έτσι ένας νέος κύκλος συζητήσεων, αλλά δημιουργούνται και νέες προσδοκίες σε όσους έχουν εργαστεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέχρι σήμερα δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μονιμοποίησης λόγω της τρίμηνης διακοπής στη σχέση εργασίας.





Θετικές για όσους κάλυπταν πάγιες ανάγκες του Δημοσίου είναι οι εισηγήσεις της γενικής εισαγγελέως.

*Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», η εισαγγελέας Τζούλιαν Κόκοτ αναζητεί τρόπο ώστε και το κοινοτικό δίκαιο να εφαρμοστεί, και να μην προκληθεί ανεξέλεγκτη εισροή στον ήδη υπερπλήρη δημόσιο τομέα, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, σε μια κρίσιμη συγκυρία.



*Οι προτάσεις της Γερμανίδας Τζούλιαν Κόκοτ αναμένεται να είναι θετικές για τους συμβασιούχους του Δημοσίου και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, «αρκεί να μπορούν, με αδιαμφισβήτητα μέσα και τρόπους, να βεβαιώσουν ότι εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Με άλλα λόγια, να αποδείξουν ότι οι διαδοχικές συμβάσεις εργασίας υπεγράφησαν επειδή έπρεπε «να καλυφθούν οργανικές κενές θέσεις στη δημόσια διοίκηση ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (σε νομαρχίες, δήμους, κοινότητες κ.λπ.)».



*Εάν υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση και στην τελεσίδικη απόφαση των ευρωδικαστών, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το β' εξάμηνο του 2009, τότε εκτιμάται ότι περίπου 70.000 συμβασιούχοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση, καθώς θα έχουν απασχοληθεί στον ίδιο εργοδότη (Δημόσιο) το εικοσιτετράμηνο που προβλέπει το π.δ. Παυλόπουλου καλύπτοντας «πάγιες ανάγκες». Γιατί θα προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Δημ. Διοίκησης δεν ήταν συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.





Χιλιάδες προσφυγές



Ο αριθμός όσων θα διεκδικήσουν μία θέση στο Δημόσιο μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη, εάν συνυπολογίσει κανείς όσους είχαν εργαστεί επί χρόνια με συμβάσεις, αλλά αποκλείστηκαν με την εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου το 2004. (σ.σ.: Ως πρώτη σύμβαση ορίστηκε εκείνη που υπεγράφη τρεις μήνες πριν από την κύρωση του προεδρικού διατάγματος, ανεξαρτήτως από το εάν στο παρελθόν είχαν υπογραφεί και άλλες).



*Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται περίπου 150.000 και μόνο 35.000 προσλαμβάνονται μέσω του ΑΣΕΠ επειδή πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.



Οι υπόλοιποι, μήνα με τον μήνα, απλώς υπομένουν την εργασιακή αβεβαιότητα και αναμένουν μια πιθανή δικαίωσή τους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.



Εκτιμάται ότι 10.000 συμβασιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τους αναγνωριστεί ότι κάλυπταν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Δεκάδες είναι και οι αποφάσεις που τους δικαιώνουν, ενώ, συχνά, τα ελληνικά δικαστήρια ζητούν... χείρα βοηθείας από το Ευρωδικαστήριο πριν γνωμοδοτήσουν.



*Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι κι εκείνη για την οποία θα γνωμοδοτήσει την Πέμπτη η γενική εισαγγελέας. Τα προδικαστικά ερωτήματα εστάλησαν από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, στο οποίο προσέφυγαν 14 εργαζόμενοι στη Νομαρχία Ρεθύμνου και στον Δήμο Γεροποτάμου. Ολοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, από το 2003 έως το 2006. Οι ενάγοντες εκτιμούν ότι κάλυπταν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ζητούν μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.



Ο νόμος του 1920



Το πρωτοδικείο Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων, ρώτησε τους ευρωδικαστές εάν οι διατάξεις του π.δ. 164/2004 (Παυλόπουλου) προσφέρουν αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συμβασιούχων, βάσει και των όσων θεσπίζει η κοινοτική οδηγία 1999/70.



Οι προσφεύγοντες επικαλούνται και έναν νόμο του 1920 (ν. 2112), καθώς θεωρούν ότι παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας (εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.). Υποστηρίζουν ότι «εάν ισχύει αυτός ο νόμος, τότε, τίθεται θέμα εφαρμογής του μεταγενέστερου (νόμος Παυλόπουλου)».



*Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε του ελληνικού νόμου, ενώ η Κομισιόν αποδέχθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος έλυσε, κατά κάποιον τρόπο, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, αλλά θεωρεί σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο την ταυτόχρονη εφαρμογή του π.δ. Παυλόπουλου και του νόμου του 1920. «Ντρίμπλα» που ίσως περιπλέξει τα πράγματα όταν θα εκδοθεί η απόφαση, δίνοντας επιχείρημα στην ελληνική κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει άμεσα.



*Η ελληνική υπόθεση ενδιαφέρει πάντως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ιταλία, για παράδειγμα, παρακολουθεί στενά την ελληνική υπόθεση από την πρώτη στιγμή και έχει ασκήσει δικαίωμα παράστασης στην εκδίκασή της. Εχει καταθέσει, μάλιστα, και προτάσεις οι οποίες συγκλίνουν με εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης.



*«Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης», σχολιάζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλ. Μητρόπουλος, «πρέπει να εξευρεθεί πάση θυσία νομική-πολιτική λύση για το θέμα. Είναι ευθύνη των πολιτικών να σταματήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό προσωπικό νέων μας για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» καταλήγει.





ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/11/2008








Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net